Recept

Igazi brownie
- a nagy klasszikus -


Hozzá

37 dkg 55% csokipasztilla
30 vaj
6 tojás
15 dkg cukor/xylit/eritrit
20-25 dkg liszt vagy darált mandula
kis sütőpor

Olvaszd simára a vajat a csokival a mikróban (vagy gőz felett).
Verd fehéredésig a tojásokat a cukorral.Kettő összekever.
A lisztet pici sütőporral keverd elszépen és zutty  a csokiba. 
Max. 15-20 percet süsd és MEG KELL ÁLLNOD, hogy ne süsd tovább,
csak addig, míg szinte lötyögős még.
Hagyd kihűlni, akkor szelhető. Krémes, finom lesz így. 

Még finomabb narancshéjjal, darabolt dióval, mogyoróval. 

 

Ruby csokikrém

 



Hozzá

35 dkg Ruby csokipasztilla
17 dkg zsíros állati tejszín
5 dkg olvasztott vaj
2 dkg cukorszirup

A forrald fel a tejszínt a cukorsziruppal,
hűtsd le 30 fok köré és keverd simára a csokival vajjal. Hűtő.

 

 

Rusztikus, mandulás csokoládé

 

Hozzá

10 dkg hántolt, szeletelt mandula
3 dkg kandírozott narancshéj
20 dkg bármelyik csokipasztilla

 Pirítsd a mandulát együtt 5 dkg cukorral addig, amíg a mandula megpirul,
a cukor karamellizálódik és rátapad  a magra.
Hagyd hűlni. Gőz fölött olvaszd meg a csokoládét
(azt, amelyiket a legjobban szereted),
keverd bele a mandulát és az apróra vágott,
kandírozott narancshéjat.
Borítsd az egészet zsírpapírra, nyomkodd meg lágyan
hogy tömörüljön és szépen elterüljön, majd hagyd keményedni.

Mennyei csemege.

 

 

Luxusmüzli 


Hozzá

25 dkg nagyszemű zabpehely
4 ek méz
50 dkg szeletelt mandula/dió/bármi mag
10 dkg bármilyen csokipasztilla (pl cukormentes)
1 dkg liofilizált eper/málna
2 dkg vaj/kókuszzsír
kedvenc fűszered 

Olvaszd a vajat egy serpenyőben, rá a méz, habosodásig melegítsd.
Mehet bele a zab, mag. Folyamatos keverés mellett
pírítsd meg az egész keveréket.
A méz rá fog karamellizálódni, a mag illatosra fog pirulni.
A végén mehet bele minden fűszer (pl. narancshéj, fahéj...)
Borítsd egy sütőpapírra. Ha kihűlt keverd bele a csokit, liofilizált extrát :)

Nagyon-nagyon finom, a gyerekek imádni fogják
(és 1 órán belül mind eltüntetik...)

 

 

Csokifondu - akár mentesen
- egyszerű és nagyszerű -

 


Hozzá

Hagyományos változat:

30 dkg bármilyen csokipasztilla, de legjobb és legalkalmasabb ez 
2 dl zsíros tejszín

Mentes változat: 

30 dkg cukormentes kolumbiai csokipasztilla
2 dl növényi tej


Egy üvegtálban olvaszd össze a csokit és a tejszínt/altertejet
mikróban (sokszor átkeverve)vagy gőz felett fémtálban.
Mikor szép sima, dúsítsd bármivel, amit szeretsz:
konyak, whisky, mogyorókrém, fűszerek...
Az asztalt terítsd le valamivel, úgyis lecsöpög.
Tedd az asztal közepére egy forróvizes fazék/tál fölé,
vagy profi fondutartóba láng fölé és  pakold körbe mindenféle jóval és villákkal.
Szárított vagy friss gyümölcs, kekszek, piskótamaradék, jöhet bármi.

Jó kis együttlét a családdal :)

Halálos csokimousse

Hozzá

30 dkg étcsoki pasztilla
4 tojás
4 dl tejszín

 

Keverd össze a tojássárgákat és a cukrot abban a nagy edényben, amelyikben a mousse-t is fogod készíteni. Olvaszd fel a csokoládét (vígőz fölött vagy alacsony teljesítményen mikrohullámú sütőben) és még langyos-melegen öntsd hozzá a sárgája-cukor mixhez. Együtt keverd őket egy jó darabig. Verd fel a tojásfehérjét és a hideg tejszínt külön-külön. Aztán felváltva rakosgasd a kétféle habot a csokihoz és mindig fakanállal óvatosan- lágyan keverd el.

Tejszínhab-kever-tojáshab -kever-tejszínhab kever ....és így tovább míg el nem fogynak. A kész csokihabot legalább 2 órát hűtsd miután a tetejét megspriccelted olvasztott étcsokival.

Bármivel lehet dúsítani. (kandírozott narancsdarabok, konyakban pácolt aszalt meggy, pirított mandulaszeletek...)

 Az én kedvencem a karamellizált pisztáciadarabokkal és pici rummal gazdagított mousse.