A jó csoki

 

A jó csoki
*Gyakran saját tulajdonú, ellenőrzött ültetvényekről származó, gondosan válogatott kakaóbab az alapanyag elsősorban Jáva, Ghána, Trinidad és Közép-Amerika legjobb termőterületeiről. A világ termésének kb. 5-8%-a felel meg ennek a színvonalnak. Az eredmény: karakteres, illatos, gazdag ízvilágú csokoládék.
*A gondos és lassú pörkölés után a babot 14-18 mikron méretű szemcsékké őrlik .Az ember nyelv 17 mikron fölött már érzékeli a szemcséket .A csoki ettől olvadékony, lágy  lesz és gyönyörűen kibontakozhatnak ízei.
*A konsírozás (keverés) 24-72 órát tart, ekkor tűnnek el a kellemetlen mellékízek és válik selymesen simává a csoki.
*Kizárólag drága kakaóvajat használnak.
*Bourbon vaníliát adnak hozzá.( 1kg kb százezer forint)
*Semmilyen tartósítószert, aromát, színezéket nem használnak fel.
*A kakaótartalom általában magasabb.
*Egyenletes, fényes felülettel rendelkezik, melegbarna színű, mely sötétebb, ha magasabb a kakaótartalom.
*Illatos, könnyedén roppan szép törési felülettel.
*Hosszantartó, gazdag utóízzel bír

  
 

Valrhona csokoládék
Tökéletesen sima, sűrű, csillogó felület. Sötét mahagóni szín (sohasem fekete), csodás illat, szép és sima törési felület, könnyen roppan, simán olvad, az intenzív ízharmónia lassan bontakozik ki. A ”legnagyobb” csokoládék jellemzői ezek, közéjük tartozik a Valrhona is. A gyárat 1922-ben alapította egy a Rhone völgyében élő cukrász. Azóta elhivatott kakaóbab-termelők és gyártók, akik különleges, intenzív aromájú csokoládékat alkotnak. Egyszerre tisztelik a csokoládégyártás legjobb hagyományait és újítanak mindig egy lépéssel mások előtt. Különlegességük csodás évjáratos csokoládéik, melyek egyazon ültetvényről származnak és egy év kakaóbab-termésének felhasználásával készülnek: Ampamakia: Madagaszkárról, Gran Couva: Trinidadról, Palmira Venezuelából. További Grand Cru csokoládék: Caraibe 66%, a Karib vidék legjobb terméséből válogatva, lágy , harmonikus ízű, egy csipetnyi pörkölt kávé és mandulaillattal. Manjari 64% üde, határozott ízű, Madagaszkári babból erdei gyümölcsök illatával. Guanaja 70%, Dél-Amerikai kakaóbabból, hosszantartó utóízzel, virágok illatával. A Valrhona csokoládémesterei „Ecole du Grand Chocolat” néven rendszeresen tartanak nemzetközi csokoládéművészeti tanfolyamokat és alapanyag ellátói a legkiválóbb cukrászoknak, csokoládémestereknek.

 
 

Amedei csokoládék 
Az Amedei cég egy testvérpár (Cecilia és Alessio Tessieri) csokoládé iránt érzett szenvedélyének köszönheti létrejöttét 1990-ben, Toszkanában. Megkeresték a világ legjobb kakaóültetvényeit és a legkiválóbb csokoládémesterek titkait lesték el. Mára világhíres séfek és a legelőkelőbb szállodák használják és ajánlják termékeiket és sorra nyerik a versenyeket. A művészi érzék, a mesterségbeli tudás és a legjobb termőhelyekről származó, válogatott kakaóbabok találkozásából igazi csokoládéremekek születnek az Amedei -nél. 1ers Crus csokoládéik (Ecuador, Grenada, Jamaica, Madagaszkár, Trinidad, Venezuela) mind megannyi meglepetés és bizonyíték arra, hogy a különböző eredetű kakaóbabok mennyire különböző aromákat rejtenek magukban. Igazi kuriózum a világ leghíresebb ültetvényéről származó CHUAO. A Venezuelában lévő, mindössze 140 hektárnyi terület kizárólagos megvásárlási és felhasználási jogát hosszú harc után sikerült megszereznie Alessionak, Cecilia pedig megszelidítette az addig intenzitása miatt csak adalékként használt kakaófajtát.

 
 

Venchi csokoládék
Az egyik legrégebbi és legszínvonalasabb olasz csokoládégyárat 1878-ban alapította Silvano Venchi Torino városában, mellyel 2000-ben egyesült a szintén Piedmont környéki Cuba csokoládéműhely. A gyár erősen kötődik a  helyi hagyományokhoz, ragaszkodik a régi receptekhez, termékeik 1890 óta folyamatosan nyerik a díjakat. Csokoládéikhoz ecuadori és ghánai kakaóbabot használnak, mogyorós termékeikhez és a különféle giandujákhoz pedig a világhíres, aromagazdag piedmonti mogyorót. Egyetlen finomságuk sem tartalmaz hidrogénezett zsírt, növényi vagy állati zsíradékot, koleszterint kizárólag kiváló minőségű kakaóvajat. Termékeik egy részét a mai napig kézzel készítik.
Igazi különlegesség a három ízben csak megrendelésre készített óriás csokiszivar, a Sigaro Tartufo, Torroncino és Nougatine. Termékeiket csak olyan szaküzletekben lehet kapni, melyek értik és a vevők felé is sikerrel tudják kommunikálni a Cuba Venchi által képviselt értékeket.

 
 

Dolfin csokoládék
A belga Poncelet fivérek által 1989-ben létrehozott Dolfin cég erőssége, hogy a legkiválóbb belga csokoládét házasítják őrölt, reszelt vagy vagdalt fűszerekkel. Olykor merész ízesítésű csokoládéik messze vannak a tömegpiac mesterséges töltelékkel és aromákkal gyártott egyencsokijaitól. Művészi szintre emelték az ízkombinációkat: érdemes elcsábulni és kipróbálni díjnyertes gyömbéres, ceyloni fahéjas, rózsaborsos indiai fűszeres, mentás és ánizsos csokicsodáikat.
Kóstoláskor először a csokoládé eredeti, intenzív ízei érvényesülnek, majd kibontakoznak a fűszerek határozott aromái is. A Poncelet fivérek hisznek abban, hogy e lelkesedéssel és szeretettel készített különleges csokoládéknak van helye a világot elárasztó uniformizált termékek mellett. 
Ezzel mi sem vagyunk másképp.

 
 

Green & Black biocsokoládék
1991-ben az angol Craig Sams és felesége készített először ún. biocsokoládét. Azóta közvetlenül maja farmerektől vásárolják meg minden év teljes kakaótermését, akik a kakaóbabot eredeti termőhelyén vegyszermentesen termesztik. Hit- vallásuk szerint a csokoládégyártás minden lépése egyformán fontos. Másoktól eltérően- a teljes babot pörkölik meg, Bourbon vaníliát, biocukrot használnak és a konsírozás legalább 24 óráig tart. Az eredmény egy intenzív és utánozhatatlan ízvilág.
Díjnyertes Maya Gold nevű csokoládéjuk régi maja indián szokást elevenít fel: a fekete csokoládét fahéjjal, szerecsendióval és egy pici vaníliával fűszerezik, csodálatos ízharmóniát teremtve.
Szintén díjnyertes Cherry-Luxury nevű csokicsodájuk boltunk egyik kedvence: különös pár első hallásra, de az aszalt meggy harsányabb íze teljesen hozzásimul a 60%-os kakaótartalmú csokoládé aromáihoz.

 
 

MENAKAO egyenesen Madagaszkárról 
Menakao: MENA annyit jelent vörös (vörös sziget, vörös föld, vörös csokoládéárnyalat), KAO a fantasztikus kakaóbabra utal. Úgynevezett bean-to-bar (kakaóbabtól-táblásig) ültetvényes csokoládé. A helyben termesztett csodálatos madagaszkári Criollo kakaóbabból a szigeten készül  (beleértve csomagolást is). Shahin Cassam Chenai, a márka kitalálója és lelke. A csokoládé piros bogyós jegyeket mutat,  élénk  és  hosszú, enyhén savanykás utóízzel bír Vaníliát nem használnak (kivéve a 44%-os tejcsokit) azért, hogy az eredeti kakaó-aromákat élvezhessük. Hétféle táblás csokoládéjukhoz a borsokat, vaníliát egyéb hozzávalókat is a szigetről szerzik be.

 
 

Pralus
Franciaországból
Ültetvényeihez Francois Pralus személyesen válogatta ki a a világ legjobb kakaó-növényeit Sao Tomé, Venezuela és Brazília területeiről. A kakaóbabot nagy odafigyeléssel termesztik, szüretelik és fermentálják majd pörkölik és varázsolják csodás csokoládékká Rouen városában.
Chuao:
Caracastól keletre van egy legendás falu. A csak csónakkal megközelíthető Chuaot észak felől dús trópusi esőerdők övezik, délről pedig a Karib tenger. Évszázadok óta az itt termő kakaóbab híres fantasztikus minőségéről. Ez a  kivételes vidék, egy több generációs tudás és egy hagyományos szárítási módszer teszi e Criollo kakaóbabot a világ legkeresettebb fajtájává. Büszkén kínáljuk Önnek ezt a  kicsi termésből készült ritka terméket.